sportphysio.gr

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

biografikoΚ. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ. ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ...

Διαβάστε Περισσότερα

isokinisiΙΣΟΚΙΝΗΤΙΚΌ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ CON-TREX

προληψη
αποκατασταση
βελτιωση επιδοσεων

Διαβάστε Περισσότερα

alter-g-anti-gravity-treadmill-rehab-injury

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΑΝΤΙΒΑΡΥΤΗΤΑΣ
ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 80%...

Διαβαστε Περισσοτερα

kroustiko kentrikoShockwave Therapy
πρωτοποριακη θεραπεια αμεσησ και ουσιαστικησ αντιμετωπισησ προβληματων του μυοσκελετικου συστηματοσ...

Διαβάστε Περισσότερα

Πελματογράφημα

E-mail Εκτύπωση PDF


footwork-pro-140812 1b

Το κέντο μας διαθέτει τον πελματογράφο Footwork Pro. Μια συσκευή μέτρησης της πίεσης του πέλματος που καταγράφει
όλες τις σχετικές πληροφορίες που απαιτούνται για την ανάλυση της συμπεριφοράς του ποδιού. Χάρη στους 4.096 αισθητήρες που διαθέτει είναι μοναδικό στο να συλλάβει ένα πλήθος δειγμάτων πίεσης κατά την στάση αλλά και τη βάδιση. Απλή αλλά ακριβή ερμηνεία της λειτουργίας του ποδιού μπορεί να αντληθεί μέσω της υψηλής ποιότητας γραφικών. Αυτές περιλαμβάνουν προβολή το κέντρο της πίεσης και η μέγιστη πίεση σε όλο το πέλμα. Tα φυσικά στοιχεία και μια σε βάθος μελέτη της περιοχής μας βοηθά να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά του ποδιού.
Με το ψηλότερης ποιότητας footwork Pro, να είστε βέβαιοι για την ακρίβεια και την αξιοπιστία του πελματογραφήματός σας.
slider02
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ;

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία, η οποία δείχνει την κατανομή του βάρους του σώματος κατά τη στάση και τη βάδιση, βασική αιτία για τα προβλήματα που έχουμε στα πόδια μας, στον αστράγαλο, στα γόνατα, το ισχίο και τη σπονδυλική στήλη.

Ο πελματογράφος είναι μια πλατφόρμα που διαθέτει χιλιάδες ψηφιακούς αισθητήρες και είναι συνδεδεμένος με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το πελματογράφημα πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, το στατικό και το δυναμικό. Στο στατικό ο ασθενής στέκεται πάνω στην πλατφόρμα του πελματογράφου και τα δεδομένα από την εξέταση καταγράφονται στον υπολογιστή. Ενώ στο δυναμικό, ο ασθενής περπατάει πάνω στην πλατφόρμα, με κανονική ταχύτητα, και ο υπολογιστής καταγράφει τα στοιχεία της τμηματικής ανάλυσης βάδισης. Πιο απλά, εμφανίζει στην οθόνη τον τύπο βάδισης, την κατανομή βάρους, το χρόνο βάδισης, τον άξονα του σώματος κατά τη βάδιση και πολλές άλλες παραμέτρους. Τα δεδομένα απο το πρόγραμμα του πελματογράφου στέλνωνται στον κατασκευαστή και κατασκευάζονται εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα (πάτοι).


Ενδείξεις
Το πελματογράφημα βοηθά στην επιλογή του κατάλληλου ορθωτικού πέλματος για τον κάθε ασθενή. Ποιες, ωστόσο, είναι οι
2232483 vmxrpfkb cενδείξεις εκείνες που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη προκειμένου να ζητήσουμε τη διεξαγωγή της εξέτασης;
Παραθέτουμε τις πιο συχνές:
 • Οσφυαλγία
 • Σκολίωση
 • Ανισοσκελία
 • Κοιλοποδία
 • Βλαισοπλατυποδία
 • Κάλοι
 • Πτώση μεταταρσίου
 • Αθλητικοί τραυματισμοί
 • Διαβήτης
 • Εγκυμοσύνη


Μετά την ηλικία των 4-5 ετών πρέπει να γίνει στο παιδί το πελματογράφημα - μηχανικό και ηλεκτρονικό στατικό και δυναμικό - για να λάβουμε τις πληροφορίες για τον τρόπο που φορτίζεται το πέλμα, τα σημεία πίεσης στην επιφάνεια του πέλματος καθώς και το πόσο πίεση ασκείται στα διάφορα σημεία του ποδιού (πτέρνα, κεφαλές μεταταρσίων κα). Το πελματογράφημα αποτελεί στην ηλικία αυτή και μια βάση δεδομένων (μέτρο), για την σύγκριση μελλοντικών εξετάσεων που θα κάνει το παιδί για να μπορέσει έτσι ο Ορθοπαιδικός να αξιολογήσει την πρόοδο της εκάστοτε θεραπευτικής προσέγγισης αν βέβαια χρειάζεται, ή την επιδείνωση της κλινικής εικόνας του μικρού ασθενή με το πέρας του χρόνου.


Πως λειτουργούν τα ορθωτικά πέλματα σε διαφορες παθήσεις των κάτω άκρων;

Η ποδοκνημική παρουσιάζει ποικίλες παθήσεις που αφορούν τα οστά, τις αρθρώσεις,τον αρθρικό θύλακο τους συνδέσμους ή την περιτονία. Για την καλή λειτουργία της ποδοκνημικής απαιτείται καλή κατάσταση των μυών της περιοχής. Γενικότερες παθήσεις όπως κοινές φλεγμονές, ρευματοειδής αρθρίτις, οστεοαρθρίτις προσβάλουν και την ποδοκνημική.

ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ – Είναι η ελάττωση ή και η εξάλειψη της ποδικής καμάρας με σύγχρονη βλαισοποδία της πτέρνης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το πέλμα με όλο το βάρος του σώματος .Η κίνηση μπορεί να προκαλέσει την πίεση ή τον ερεθισμό κατά μήκος των πελμάτων, κούραση στη βάδιση και σε μία γενικότερη καταπόνηση του ασθενή, πόνο στις πτέρνες και στις ποδικές καμάρες καθώς επίσης και πόνο χαμηλά πίσω από το γόνατο. Είναι μια από τις πιο συχνές παραμορφώσεις του άκρου ποδός, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Φυσιολογικά η ποδική καμάρα αρχίζει να αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 12-18 μηνών, αφού δηλαδή το βρέφος αρχίσει να περπατάει και ολοκληρώνεται γύρω στα 5-6 χρόνια. Έτσι είναι φυσικό όλα τα παιδιά 2-3 ετών να έχουν ένα βαθμό πλατυποδίας που οφείλεται στην ελαστικότητα των συνδέσμων και στην αδυναμία ακόμη ελέγχου της μυϊκής λειτουργίας των ποδιών τους.

Ορθοτική θεραπεία: Τα ορθοτικά βοηθήματα που προσαρμόζονται στο εσωτερικό του παπουτσιού υποστηρίζουν απόλυτα την ποδική καμάρα αποτρέποντας την πίεση του βάρους του σώματος κατά μήκος των πελμάτων. Αυτό θα αποτρέψει την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων και θα σταματήσει την πρόοδο των υπαρχόντων προβλημάτων.


ποδική-καμάρα


ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΝΥΨΩΣΗ ΠΟΔΙΚΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ (ΚΟΙΛΟΠΟΔΙΑ)– Είναι μια ψηλά σχηματισμένη αψίδα του ποδιού. Αυτός ο τύπος ποδιού έχει την ποδική καμάρα αρκετά παραπάνω από το φυσιολογικό . Επειδή η αψίδα δεν μπορεί να ισιώσει δεν είναι αποτελεσματική η απορρόφηση της ταλάντωσης του διασκελισμού. Κατά συνέπεια, το βάρος του σώματος κατά την διάρκεια της βάδισης πέφτει μόνο στη πτέρνα και μπροστά στις βάσεις του μεταταρσίου Η πάθηση αυτή έχει κληρονομικά αίτια Η υπερβολική κοιλοποδία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στα γόνατα, ισχία και χαμηλά στη μέση.

Ορθωτική θεραπεία: Τα ορθοτικά βοηθήματα με την καλή διαμήκη υποστήριξη της ποδικής καμάρας θα επιτρέψουν σε ολόκληρο πόδι να υποστηρίξει το βάρος του σώματος. Ένα κορυφαίο υλικό κάλυψης θα απορροφήσει την ταλάντωση θα μειώσει τις δυνάμεις που πέφτουν στις άκρες του ποδιού και θα παράσχει την άνεση και την προστασία.


achilles-tendon-problems -k7993581

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ - Είναι ένας ερεθισμός-φλεγμονή του Αχίλλειου τένοντα. Πόνος κατά μήκος του τένοντα, ερυθρότητα ή θερμότητα γύρω από την πάσχουσα περιοχή και περιορισμός στην κίνηση, κάμψη έκταση, του πέλματος.

Ορθοτική θεραπεία: Με την καλή υποστήριξη των πελμάτων θα αποτραπεί η πίεση και η πιθανή ρήξη του τένοντα. Μια μικρή ανύψωση της πτέρνας θα προστεθεί για να ανακουφίσει τον πόνο που προκαλείται με την περιορισμένη κίνηση του τένοντα.
akantha-pternasΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ– Είναι μια προβολή και μια επιμήκυνση του οστού στο μπροστινό μέρος της πτέρνας, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μία άκανθα η οποία με την κακή στήριξη του σώματος θα ερεθίσει τη γύρω περιοχή. Τότε παρουσιάζετε έντονος πόνος στη πτέρνα κατά την βάδιση αλλά και κατά την στήριξη. Είναι πιο συνηθισμένο σε ανθρώπους με υψηλές ποδικές καμάρες. Ορθωτική θεραπεία: Τα ορθοτικά βοηθήματα με την τέλεια υποστήριξη της ποδικής καμάρας, θα βοηθήσουν στο να ελαχιστοποιηθεί η πίεση του βάρους του σώματος στα πέλματα με αποτέλεσμα να σταματήσει ο πόνος στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας.ΜΕΤΑΤΑΡΣΑΛΓΙΑ - Ένας όρος για να δείξει τον πόνο ή την ταλαιπωρία στη περιοχή του ταρσού. Με αυτόν τον όρο, μια ή περισσότερες από τις οστικές ενώσεις του ταρσού γίνονται επίπονες και δημιουργούνται φλεγμονές συνήθως από την υπερβολική κόπωση κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής περιόδου του χρόνου ή από την κακή ανατομία του πέλματος. Η μεταταρσαλγία μπορεί να προκαλέσει μώλωπες στη περιοχή των σφυρών αλλά και τσούξιμο, καθώς και κάλο κάτω από το μετατάρσιο ,μούδιασμα στη περιοχή των δακτύλων.
Ορθωτική θεραπεία: Τα ορθοτικά βοηθήματα κατασκευάζονται από ένα πολύ μαλακό υλικό που τοποθετείται κάτω από την πάσχουσα περιοχή με σκοπό , να ανακουφίσει την πίεση, να ανακατανείμει και να απορροφηθεί το βάρος γύρω από την περιοχή του ταρσού.


neuroma morton02ΝΕΥΡΙΝΩΜΑ MORTON – Είναι ένας ερεθισμός του πελματιαίου νεύρου που εντοπίζετε στο τρίτο μετατάρσιο διάστημα και περιγράφεται σαν οξύς και έντονος πόνος στην περιοχή του ταρσού και των δακτύλων. Το νευρίνωμα Μorton παρουσιάζετε γενικά από τις δυσαναλογίες που οδηγούν τα οστά ώστε να συμπιέζουν το νεύρο.

Ορθωτική θεραπεία: Τα ορθοτικά βοηθήματα που κατασκευάζονται με ένα μαλακό υλικό τοποθετούνται πίσω από την περιοχή του νεύρου με σκοπό να αποσυμφορήσουν την πίεση στο νεύρο, και να ανακατανείμουν το βάρος του σώματος μακριά από την πάσχουσα περιοχή.


HalluxValgus


Βλαισός μεγάλος δάκτυλος – Είναι μια παραμόρφωση πού προκαλείται από ραιβή θέση του πρώτου μεταταρσίου, απόκλιση δηλαδή προς τα έσω (συγγενής ανωμαλία) όμως επιδεινώνεται και από τα στενά παπούτσια τα οποία σπρώχνουν το μεγάλο δάκτυλο προς τα έξω κατά τη μεταταρσιοφαλαγγική διάρθρωση και αντιδραστικά σχηματίζεται μια εξόστoση (κότσι) από την πίεση και τριβή του παπουτσιού. Ορθοτική θεραπεία: Σαν θεραπεία, στις μικρές παραμορφώσεις συνιστώνται ευρύχωρα παπούτσια χωρίς τακούνι. Σε περίπτωση συνύπαρξης πτώσης μεταταρσίων, τοποθετούνται ειδικά ένθετα υποδημάτων. Η καλή υποστήριξη των πελμάτων με τα ορθοπτικά βοηθήματα θα αποτρέψει τους κάλους από τη διαμόρφωσή τους ή και να σταματήσει την πρόοδο των υπαρχόντων κάλων.


ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ Τα περισσότερα προβλήματα πόνου ή δυσλειτουργίας του άκρου ποδός σε αθλητικές δραστηριότητες στην προεφηβική ηλικία προέρχονται από κακώσεις από υπερχρησιμοποίηση που σχετίζονται με ανώμαλη εμβιομηχανική του ποδός, όπως διατεταμένη πελματιαία απονεύρωση, υπερβολικό πρηνισμό του άκρου ποδός, ύπαρξη γεφυρών μεταξύ των οστών του ταρσού, βλαισός μεγάλος δάκτυλος, κλπ.

Ορθωτική θεραπεία: Απαιτήται μια πλήρη γραμμή αθλητικού πάτου παπουτσιών που σχεδιάζεται ανάλογα με τις συνήθειες και τις δραστηριότητες του ενεργού αθλητή. Η γραμμή αθλητικού πάτου μας σχεδιάζεται συγκεκριμένα για την πρόληψη τραυματισμών και την αύξηση απόδοσης.

ankle sprain out 


You are here: