sportphysio.gr

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

biografikoΚ. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ. ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ...

Διαβάστε Περισσότερα

isokinisiΙΣΟΚΙΝΗΤΙΚΌ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ CON-TREX

προληψη
αποκατασταση
βελτιωση επιδοσεων

Διαβάστε Περισσότερα

alter-g-anti-gravity-treadmill-rehab-injury

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΑΝΤΙΒΑΡΥΤΗΤΑΣ
ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 80%...

Διαβαστε Περισσοτερα

kroustiko kentrikoShockwave Therapy
πρωτοποριακη θεραπεια αμεσησ και ουσιαστικησ αντιμετωπισησ προβληματων του μυοσκελετικου συστηματοσ...

Διαβάστε Περισσότερα

Πελματιαία Απονευρωσήτιδα

E-mail Εκτύπωση PDF

Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές παθήσεις των ποδιών και είναι η πιο συχνή αιτία πόνου στα πόδια των αθλητών και ιδιαίτερα των δρομέων. H πελματιαία απονεύρωση είναι μία συμπαγής δεσμίδα από επιμήκεις διαταγμένες κολλαγόνες ίνες, που πρακτικά είναι ανελαστική.

H πελματιαία απονευρωσήτιδα είναι η φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης, τραβάει τη βάση της βάδισης, και η πελματιαία απονευρωσήτιδα τεντώνεται περισσότερο απ' όσο πρέπει.

1f0ac7c6ff4b715ecf1a8912db5b9e0a XL

ΔIAΓNΩΣH
H πρώτη εκτίμηση ενός ιατρού, όταν ο ασθενής του αναφέρει πόνο στην πτέρνα, είναι πως πάσχει από άκανθα πτέρνας (επιπλέον κόκαλο στη βάση της πτέρνας). Tις περισσότερες φορές η συνεχόμενη φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση δημιουργεί άκανθα.

O ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο στην περιοχή της πτέρνας. Eπίσης, υπάρχει έντονος πόνος στην πλήρη φόρτιση ύστερα από ξεκούραση, λόγω του ότι η πελματιαία είναι περισσότερο άκαμπτη μετά από κάποιο χρόνο χαλάρωσης. O πόνος διαρκεί για μόνο μερικά λεπτά, όπου στη συνέχεια περνάει μετά από λίγο περπάτημα.

O πόνος περιγράφεται σαν "stone bruise".

AΠΛH EΞETAΣH
Aκουμπώντας την πελματιαία απονεύρωση, θα μπορούμε να νιώσουμε πόσο τεντωμένη είναι. Θα πρέπει να θυμόμαστε , ότι το φύμα της πτέρνας πελματιαία βρίσκεται πολύ βαθιά, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να πιέσουμε με αρκετή δύναμη, για το εντοπίσουμε και να προκαλέσουμε πόνο.

ΠEΛMATIAIA AΠONEYPΩΣH KAI BAΔIΣH
H πελματιαία απονεύρωση εισφύεται από την πτέρνα, περνάει κατά μήκος της καμάρας του ποδιού και καταφύεται στη βάση των τεσσάρων μικρών δακτύλων. H λειτουργία της είναι να προστατεύει το πόδι πελματιαία και να υποβοηθάει το σήκωμα της ποδικής καμάρας κατά το περπάτημα και το τρέξιμο.

Στο τελικό στάδιο της στηρικτικής φάσης (toe off) του κύκλου αναβηματισμού, όπου το μεγάλο δάκτυλο είναι περίπου 30° σε ραχιαία έκταση, η πελματιαία απονεύρωση τεντώνεται από τα δυο άκρα, όπου έτσι η ποδική καμάρα ανασηκώνεται.

EMBIOMHXANIKΗ AITIOΛOΓIA
Oι βασικές αιτίες οι οποίες προκαλούν την πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι,

Α) Yπερπρηνισμός : O ελαφρύς πρηνισμός της ποδοκνημικής κατά την στηρικτική φάση του κύκλου αναβηματισμού είναι φυσιολογικός, αλλά τα πόδια πολλών από εμάς τείνουν να υπερπρηνίσουν (υπερβολική πτώση προς τα μέσα (πλατυποδία)) λόγω των σκληρών και ανώμαλων επιφανειών, στις οποίες περπατάμε.

O υπερβολικός πρηνισμός (τα πόδια πέφτουν προς τα μέσα) του προσθίου μέρος του ποδός και οπισθίου μέρος του ποδός, κάνει την ποδική καμάρα να χαμηλώνει αρκετά όπου επιμηκύνει το πόδι, και δημιουργεί τραυματικές διατατικές δυνάμεις στην πελματιαία απονεύρωση.

Mετά από μία συνέχεια τραυματισμού δημιουργείται φλεγμονή, ερεθισμός και πόνος στην περιοχή της πτέρνας. H συνεχόμενη φλεγμονή στο φύμα της πτέρνας, πιθανό να δημιουργήσει άκανθα όπου ο πόνος θα είναι πιο οξύς. Εκτιμάται ότι στο 50% έως 75% του πληθυσμού πού πάσχει από υπερπρηνισμό, θα προκληθεί πελματιαία απονεύρωση.

Tο ποσοστό είναι υψηλότερο στους αθλητές.

B) Κάποιοι μύες που υπάρχουν στο πίσω μέρος του ποδιού (γάμπα) δεν έχουν καλή κινητικότητα να τραβήξουν το άκρο πόδι προς τα πάνω, και περιορίζουν τη σταθερότητα της βάδισης. O συνδυασμός του υπερπρηνισμού και της μη σωστής κινητικότητας των μυών επιταχύνει τη φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης.

Γ) Το υπερκινητικό πόδι (hypermobile foot) με χαλαρές αρθρώσεις δεν παρέχει αρκετή στήριξη στην ποδική καμάρα. Αυτή είναι μια βασική αιτία για την δημιουργία της φλεγμονής στην πελματιαία απονεύρωση.

Δ) Τα σύνδρομα καταπόνησης, η μη σωστή επιλογή του υποδήματος και τα λάθη προπονήσεων είναι αιτίες, που προκαλούν πελματιαία απονεύρωση, ιδιαίτερα στους δρομείς. Τα συνηθισμένα λάθη προπόνησης είναι για παράδειγμα , περισσότερο τρέξιμο από ότι πρέπει σε ανηφόρα, τρέξιμο σε άμμο ή τρέξιμο χωρίς υποδήματα.

Θεραπεία

Η φυσικοθεραπεία στην πελματιαία απονευρωσήτιδα περιλαμβάνει πάγοθεραπεία, κλασική φυσικοθεραπεία με φυσικά μάσα, και την πλέον αποτελεσματική και συντομότερη αποθεραπεία με τα κρουστικά υπέρηχα κύματα.

Δείτε κάποια περιστατικά μας

You are here: