Η Σκολίωση είναι η τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που είτε παρουσιάζεται ιδιοπαθώς και εξελίσσεται κατά την σκελετική ανάπτυξη του παιδιού με διάφορες μορφές, είτε είναι δευτεροπαθής, μετά από κάποια βλάβη σπονδύλου που οδηγεί σε παραμόρφωση της αρχιτεκτονικής.
Υπάρχουν διάφορα είδη σκολίωσης, αναλογικά και τα αίτια είναι πολλά και διαφορετικά. Κατά τον Νachemson μόνο το 15% των σκολιώσεων μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένα αίτια. Οι περισσότερες σκολιώσεις, δεν έχουν καμία γνωστή αίτία και καλούνται ιδιοπαθής. Μερικές σκολιώσεις οφείλονται σε ανώμαλη ανάπτυξη κατά την εμβρυϊκή περίοδο, του σπονδυλικού άξονα και καλούνται ‘συγγενής σκολιώσεις' ενώ άλλες, είναι το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος ή συστηματικής νόσου. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, η σκολίωση είναι πιο κοινή στα κορίτσια από τα αγόρια. Εχει επιβεβαιωθεί, και μάλιστα αφαιρέθηκε η σχετική παράγραφος από τα σχολικά βιβλία που έλεγε παλιά ότι στη σκολίωση δήθεν "φταίει η κακή στάση και οι βαρειές σχολικές τσάντες". Σήμερα είναι επιβεβαιωμένο ότι η συνήθεια των παιδίων να μεταφέρουν βαριά αντεικέμενα με το ένα χέρι ή να κλείνουν στο πλάι το σώμα τους, όταν κάθονται, δεν είναι δυνατό να προκαλέσει μόνιμη κάμψη της σπονδυλικής στήλης προς τα πλάγια.
Διάγνωση της σκολίωσης
Ο πιο απλός εμπειρικός τρόπος διάγνωσης της σκολίωσης είναι διεθνώς το Τεστ επικύψεως (Bending Test). Τα ημιθωράκια πρέπει να είναι συμμετρικά. Πριν την ακτινογραφία, που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση, σημαντική είναι η κλινική εξέταση. Αυτή γίνεται χωρίς ρούχα από τη μέση και επάνω και περιλαμβάνει επισκόπηση του σώματος από μπροστά, πίσω και το πλάϊ, ελέγχοντας για ασυμμετρία των ώμων, της λεκάνης και απόκλιση του κορμού από τη μέση γραμμή. Ακολουθεί το τεστ επίκυψης (Adam's test), κατά το οποίο ο εξεταζόμενος/η σκύβει μπροστά με τα πόδια ενωμένα και τα γόνατα τεντωμένα και ο εξεταστής ελέγχει την περιοχή της ράχης για την παρουσία ήβων. Ο μόνος αποδεκτός τρόπος για την διάγνωση είναι η ακτινογραφία της Σπονδυλικής Στήλης που γίνεται πάντα σε όρθια θέση (χωρίς παπούτσια) με συγκεκριμένο τρόπο και με ειδική ακτινολογική τεχνική (full spine x-ray).
Η σκολίωση ονομάζεται σύμφωνα με τη μοίρα της ΣΣ που στρέφουν το κυρτό τους, για παραδειγμα:
1. δεξιά/ αριστερή θωρακική
2. θωρακοοσφθική
3. οσφυική
Στο κέντρο φυσικοθεραπείας Sportphysio Κ.Παπάζογλου αντιμετωπίζουμε και διορθώνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό τις σκολιώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται δευτερογενώς από τις παραμορφώσεις, ακολουθώντας ένα πρωτόκολλο θεραπευτικής άσκησης ατομικά διαμορφωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΑΣ
- Μαθήτρια 16 ετών με έντονο άλγος στη σπονδυλική στήλη και στο χέρι της. Μετά απο λεπτομερή απεικονιστικό και κλινικό έλεγχο διαπιστώθηκε σκολίωση της ΣΣ καθώς και μια μικρού βαθμού ανισοσκελία. Ακολούθησε πελματογράφημα και κατασκευή πελμάτων με ανύψωση του κοντύτερου ακρου καθως και πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης και ορθοσωμίας.
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................